top of page

Messina, Sicilya, İtalya, Yanardağ Kenarında

  • Ömür Kabak
  • 19 May 2019
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 21 May 2019

48- MESSİNA, SİCİLYA, İTALYA. 380 20’ Kuzey Enlemi, 150 56’ Doğu Boylamı


1 Mayıs 2019 İşçi Bayramı. Tüm işçilerin ve emekçilerin bayramı kutlu olsun. Gemimiz, Messina şehrinin tam ortasında ve sahil yoluna bir otobüs gibi park etti. Burası, Mafya yatağı Sicilya Adası. Ana kara ile bu ada arasında çok kısa ve dar bir boğaz var. Akdeniz'in güney ve doğu taraflarından gelip, İtalya'nın batı limanlarına gidecek gemiler bu boğazdan geçtiği için çok hareketli bir deniz trafiği göze çarpıyor.

Gemiden çıkar çıkmaz, kendimizi Messina'nın şehir merkezindeki büyük Kilise'nin önünde bulduk. Tatil günü olduğu için her yer kapalı. Herhangi bir gösteri, kutlama ya da miting yok ancak 4-5 araba dolusu polis meydanın bir köşesinde kümelenmiş vaziyette. Kilisenin tavan işlemeleri çok renkli ve güzel. Bir gün sonra Roma sokaklarında gezerken girdiğimiz orta büyüklükteki ismi pek bilinmeyen sıradan bir kilisenin de tavan işlemeleri aynı şekilde renkli ve çok hoş görünüyordu.



Messina Kilisesinin yanında çok büyük bir saat kulesi var. Her saat başı, dış cephelere açılan boşluklara yerleştirilmiş metal insan ve hayvan objeleri hareket ederek kulenin etrafında dönüyorlar. Biz seyrederken insan figürleri vardı, daha sonraki saatlerde aslan kükreyerek çıkmış ve bir başka saatte ise horoz öterek kendini göstermiş. Horozu görmedik ancak aynı anda birkaç sokak ötede olduğumuzdan ötüşünü çok net olarak duyduk ve bunu gerçek bir horoz sandık.

Messina , tipik Akdeniz kıyısındaki İtalyan şehirlerinden birisi. Ortadoğu’nun ya da Uzakdoğu’nun yeni yetme şehirleri gibi gökdelenleri yok. Tüm binalar, tarihi ya da tarihi görünümlü. Kıyıdan itibaren tepeler ve dağlar birbiri ardınca yükseliyor. Şehir, bu dağlara doğru yükselerek büyümüş. Her tepede ayrı ve büyük bir kilise görünüyor. Biz, en büyük ve görkemli olanına doğru gitmek için şehir içindeki sokaklarda yürüyerek tepeye tırmandık.

Kilisenin önünden tüm şehir ve liman çok güzel görünüyor. Gemimizin olduğu limanın deniz tarafı dalgakıran ile kapatılmış ancak bu dalgakıran bir taş veya beton seti halinde değil. Üzerinde oldukça fazla miktarda ağaç ve bina olan doğal bir görünüme sahip. Limanın ağzında çok büyük ve tarihi bir deniz feneri bulunuyor.



Kilisenin bulunduğu tepenin diğer tarafından yürüyerek sahile indik ve gemiye sırtımızı vererek, bazen deniz kenarında bazen 2. kordon şeklindeki içerdeki paralel caddede yürüyüş yaptık. Büyük bir manavdaki taze baklalar ve enginarlar, İzmir özlemimizi tetikledi. Şehir genel olarak zengin ve güngörmüş bir yapıda ancak, sokaklar, kaldırımlar ve meydanlar pislik içindeydi. Özellikle, köpek pislikleri her yerdeydi. Denize bakan bir parkın ortasında kocaman deniz tanrısı Poseidon heykeli dikilmiş ve ilk ve tek 1 Mayıs toplantısına orada rast geldik.

Yaklaşık 80-90 kişi, ellerinde İtalyan bayrakları ve bazılarının önünde çaprazlama İtalyan bayrak renkleri olan beyaz, kırmızı, yeşil bantlar vardı. Konuşmacının hoparlör ile yaptığı konuşmayı sessizce dinliyorlardı. Başkaca bir siyasi simge, pankart ya da bayrak göremedim.


YANARDAĞ KENARINDA


Gemimiz, en kısa süreli konaklamayı burada yaptı ve öğlen 14.00 da limandan ayrıldık. Asıl sürpriz iki saatlik yoldan sonra geldi; Stromboli yanardağı. Denizin ortasında bir konik şeklinde sipsivri çıkmış. Gemimiz oldukça yanından geçti. Gemiden gördüğümüz yamaçlarda küçük bir köy varken tam zıt taraftaki yamaçlarda ve oradaki kısmi düz sahilde daha büyükçe bir yerleşim yeri görülüyor. Kıyıları, dik yamaçlar şeklinde denizden yükseliyor ve tamamen çorak bir kayalık dağ. Tepesi, V harfi şeklinde oyuk ve bu volkanik özelliğini gösteriyor. Daha önemlisi, tepesinden kısa aralıklarla koyu gri siyah tonlarda duman püskürtüyor. Biz, yaklaşık bir saat boyunca tam önünde seyrettik ve defalarca bu duman püskürmesine tanık olduk. Genelde bizim geldiğimiz yerlerde bizden sonra kötü olaylar yaşandı, bu nedenle gemi yolcuları olarak "birkaç güne kalmaz bu volkan patlar" diye karşılıklı espriler yaptık.



 
 
 

Comentários


Yazı: Blog2_Post
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram

©2019 by Omur Kabak

bottom of page